هزینه آزمایش:
1019040 ریال
نوع نمونه:
"سرم ، پلاسما EDTA ، ادرار رندوم يا 24 ساعته"
نگهداری نمونه:
4روز در دمای2تا8درجه سانتیگراد،1ماه در دمای منفی20درجه سانتیگراد
حمل و نقل نمونه:
انتقال در شرایط یخچالی یا فریز
راهنمای جمع آوری نمونه:
نمونه فریز دفریز نشود- رد نمونه های همولیز و لیپمیک شدید
اطلاعات لازم از بیمار:
سن بيمار, مصرف دارو ,سابقه بيماري
آمادگی لازم قبل از نمونه گیری:
این تست به ناشتایی نیازی ندارد اما باید صبح انجام گیرد. قبل از نمونه گیری از بیمار خواسته شود که حداقل دو ساعت سرپا (نهایتا نشسته) باشد.
اطلاعات بالینی:
آلدوسترون از جمله هورمون های مترشحه از آدرنال غدد فوق کلیه می باشد. آلدوسترون در تنظیم فشار خون نقش دارد و باعث افزایش سدیم و کاهش پتاسیم بدن می شود. آزمایش اندازه گیری آلدوسترون، میزان آلدوسترون (هورمونی که در آدرنال ساخته می شود) را در خون اندازه گیری می کند. اندازه گیری سطح آلدوسترون هم در پلاسما و هم در ادرار صورت می گیرد. آزمایش میزان آلدوسترون در خون به دلایل زیر انجام می شود: بررسی میزان ترشح هورمون آلدوسترون از غده آدرنال، بررسی وجود تومور در غده آدرنال، بررسی علت افزایش فشار خون و یا کاهش میزان پتاسیم خون. این آزمایش وقتی که غده آدرنال بیش فعال می شود و یا پزشک مشکوک به رشد غیر طبیعی غده آدرنال است، انجام می شود. افزایش میزان آلدوسترون می تواند به دلایل زیر اتفاق بیافتد: وجود تومور در غده آدرنال (سندرم کنز) بیماری کلیوی، بیماری کبدی، نارسایی قلبی، کم آبی (دهیدراسیون)، بیماری افزایش فشار خون در بارداری (حاملگی). علایم بالینی افزایش میزان آلدوسترون شامل موارد زیر است: افزایش فشار خون، گرفتگی و ضعف عضلانی، بی حسی و یا سوزن سوزن شدن دست ها و کاهش میزان پتاسیم در خون. بیماری آدیسون و بعضی از انواع بیماری های کلیه می تواند باعث کاهش آلدوسترون شود.دارو های افزایش دهنده ها : دیازوکسید، هیدرالازین، نیتروپروساید، دیورتیک ها، ملین ها، پتاسیم، اسپیرونولاکتون، استروژن ها، آنژیوتانسین، داروهای ضد بارداری (OCP). داروهای کاهش دهنده ها : فلودروکورتیزون، پروپرانولول، کاپتوپریل، دی اکسی کورتیکواسترون، مهار کننده های آنزیم مبدل آنژیوتانسین (ACE) مانند کاپتوپیرول و انالاپریل. توضیحات Ø سطح آلدوسترون دستخوش تغییرات روزانه است حداکثر در اوایل صبح و حداقل در بعداز ظهر می باشد. Ø وضعیت بدن بر سطح آلدوسترون مؤثر است . سطح آن در وضعیت قائم تا حدود زیادی افزایش می یابد. غالباً بیمار باید حداقل ۲ ساعت قبل از خونگیری راست بنشیند. Ø سطح آلدوسترن در اثر رژیم غذایی کم سدیم، افزایش و در اثر مصرف رژیم غذایی پر سدیم کاهش می یابد. از این رو بیمار باید حداقل ۲ هفته قبل از جمع آوری خون یا ادرار، رژیم غذایی حاوی مقدار معینی (تقریباً gr3) سدیم مصرف کند.
نام روش اندازه گیری:
Enzymatic
نام های مشابه:
Aldosterone (P.E)
نیازهای همراه نمونه:
نام و نام خانوادگی
احتیاط ها:
بیمار باید با دستور پزشک از دو هفته قبل از آزمایش مصرف داروهای تاثیر گذار بر تعادل سدیم و پتاسیم را قطع نماید، همچنین داروهای مهار کننده ی رنین نیز از یک هفته قبل از انجام آزمایش باید قطع شود. همچنین به دلیل اثر شبه آلدوسترونی، بیمار باید مصرف شیرین بیان را دو هفته قبل از انجام آزمایش متوقف کند.